TELEFONUL MOBIL – UN PERICOL REAL PENTRU SĂNĂTATEA POPULAŢIEI

muAcum 38 de ani, automobilele erau adevăratul indicator al statutului social, la fel ca locul de muncă stabil şi funcţia politică. În anii 80, îmbrăcămintea de firmă şi banii au devenit adevărate focare ale atenţiei umane, în timp ce anii 90 au oferit statutul de veritabilă religie a comunităţii civile –  sportului şi trezitului devreme. Astăzi, întreaga noastră existenţă se învîrte în jurul unui mic accesoriu – telefonul mobil. În ciuda zvonurilor alarmante care circulă despre expunerea la radiaţiile emise de celulare, oamenii  continuă să păstreze aceste aparate în preajma lor, fie în interes de serviciu, fie din fandoseală, ignorînd cu fermitate potenţialele riscuri la care acestea îi expun. Dependenţa de telefonia mobilă, este o „boală” a secolului nostru, o boală pe cît de îngrijorătoare pe atît de molipsitoare. Potrivit psihologilor, ea se datorează dorinţei oamenilor de a fi în pas cu moda şi de a-şi uşura zilnic traiul, evitînd o potenţială criză de timp. La ora actuală, telefonul mobil ţine în captivitate jumătate din populaţia globului, numai în ţara noastră, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă constituind 1 800 883 de persoane. Pe an ce trece,  numărul posesorilor de telefoane mobile e în continuă creştere şi asta în ciuda avertismentelor insistente ale medicilor şi cercetătorilor de ştiinţă de talie internaţională, care au afirmat, în prima decadă a acestui an, că telefonul mobil este mai nociv decît fumatul, afirmaţie bazată pe faptul că, la nivel mondial, trei miliarde de persoane folosesc telefonul mobil, în timp ce numărul de fumători este de 3 ori mai mic.  Potrivit neurochirurgului Vini Khurana de la Institutul Phoenix, din Arizona, riscul de cancer la creier se dublează după 10 ani de utilizare a celularelor, ca urmare a radiaţiilor emise. De asemenea, rezultatele finale ale unei cercetări ştiinţifice efectuate în Suedia, în martie 2003,  au constat că utilizatorii de telefoane mobile, mai ales cei care în timp de 10 ani, folosesc telefonul cîte o oră pe zi, sunt expuşi la riscul apariţiei unei tumori cerebrale.

Potrivit neurochirurgilor, în cazul în care aceste tumori sunt localizate în emisfera stîngă, bolnavul îşi pierde memoria şi nu mai poate vorbi, în timp ce localizarea tumorilor craniene în emisfera dreaptă determină paralizia întregului corp. Acelaşi studiu afirmă că persoanele în jurul vîrstei de 20 de ani prezintă un risc sporit. „Efectele sunt şi mai îngrijorătoare în cazul copiilor, întrucît aceştia sînt extrem de vulnerabili în faţa microundelor”, avînd o rată de absorbire de 3 ori mai mare, decît cea valabilă pentru un adult,  afirmă Lilia Stratulat, medic endocrinolog. „Telefoanele mobile favorizează dezvoltarea  unor grave afecţiuni ale sistemului neurologic şi chiar neuroendocrin, afecţiuni din care rezultă încetinirea reflexelor sau a gândirii, insomnii, modificarea compoziţiei chimice a sîngelui, afectarea nervilor, tulburări de comportament şi stări epileptice la copii. Scăderea imunităţii organismului este un alt rezultat al acţiunii microundelor emise de telefoanele mobile, căci acestea pot afecta capacitatea celulelor albe de a-şi îndeplini rolul de apărători ai organismului în lupta cu diverşi viruşi şi infecţii. Alte efecte secundare rezultate ca urmare a utilizării telefoanelor mobile pot fi: durerile de cap, oboseala, schimbări ale stării de spirit, depresii, dificultăţi de concentrare, ameţeala, somnolenţa, mâncărimi ale urechii, tulburări de vedere şi auz, pierderi temporare de memorie, senzaţii de arsură a pielii, ţiuituri”, a menţionat Lilia Stratulat. Întrebaţi ce loc ocupă telefonul mobil în viaţa lor şi cît de precauţi sînt atunci cînd apelează la serviciile lui, cîţiva cetăţeni ne-au declarat :

Veronica, 34 de ani, or. Hânceşti: „Ştiu că telefonul mobil are multe efecte negative asupra organismului uman, dar în ciuda avertismentelor medicilor, nu văd cum m-aş putea descurca fără acest aparat. În măsura posibilităţilor, încerc să reduc numărul de contacte telefonice şi să petrec cît mai puţin timp în preajma lui, căci ţin foarte mult la sănătatea mea. Dacă, cu trecerea timpului, se va dovedi că telefonul mobil constituie un pericol enorm pentru populaţie, voi renunţa, la el, pentru că mai scumpă decât sănătatea nu e nimic pe lume”.

Mariana Brăileanu, 24 de ani, casieriţă, or. Şoldăneşti„În zilele noastre, celularul este un lucru de care nu te poţi lipsi dacă vrei să reuşeşti în toate şi să-ţi rămînă timp liber şi pentru tine. Ştiu şi sînt conştientă de riscul pe care mi-l asum atunci cînd folosesc telefonul mobil sau îl am în preajmă, dar dacă m-aş desparte de el, cred că spiritual m-aş simţi mai prost”.

Nina Plotean, bugetară, 52 de ani, or. Chişinău: „Nu fac parte din categoria persoanelor care nu s-ar putea dezice de serviciile telefoniei mobile. Din contra, impactul nociv al acestui aparat, constat de mai multe studii ştiinţifice, m-a motiva pe parcursul a mai bine de doi ani să utilizez telefonul mobil doar în situaţii de urgenţă. În aşa fel, îmi asum responsabilitatea pentru sănătatea mea şi a familiei mele şi reduc riscul de îmbolnăvire”.

Îngrijorată de părerile contradictorii ale cetăţenilor faţă de influenţa telefoanelor mobile şi de atitudinea neglijentă a oamenilor în asumarea responsabilităţii atît faţă de propria sănătate cît şi faţă de sănătatea celor din jur, Lilia Stratulat a înaintat un set de recomandări întru înlăturarea factorilor de risc şi reducerea cazurilor de îmbolnăviri ca urmare a utilizării celularelor:1 Reduceţi la minimum folosirea telefoanelor mobile şi evitaţi să le purtaţi la curea sau în zona pieptului.  2 Evitaţi să vorbiţi perioade lungi la telefonul mobil.  3 Evitaţi să folosiţi telefonul mobil cînd vă aflaţi la volan, pentru că în automobil radiaţiile sînt amplificate. 4 Pe durata nopţii deconectaţi telefonul mobil sau evitaţi să-l plasaţi în preajmă. 5 Nu uitaţi: la conectare, aparatul emite la capacitate maximă. Iată de ce se recomandă să duceţi aparatul la ureche doar atunci cînd a fost stabilit contactul cu persoana apelată.  6 Intensitatea radiaţiilor creşte şi atunci cînd legătura telefonică e de slabă calitate. Dacă vă permite situaţia, schimbaţi locul în care vă aflaţi, ca să puteţi îmbunătăţi calitatea semnalului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: