Osteoporoza şi urmările ei

osteoporoza-de-la-unele-medicamente-si-boli-18401682

Pe parcursul vieţii se întâmplă nu numai odată să suferim fracturi de col femural, mai cu seamă odată cu înaintarea în vârstă. Partea proastă a acestor incidente e că de pe urma lor ne putem alege cu multe neplăceri: căderile pot duce la fracturarea oaselor. Ţesutul osos ca şi celelalte ţesuturi ale organismului sunt într-un proces continuu de renovare: celulele care au îmbătrânit treptat se distrug, fiind înlocuite cu cele tinere.

Până la o vârstă anumită aceste procese sunt echilibrate, oasele păstrându-şi trăinicia. Dar odată cu înaintarea în vârstă, aceste procese încetinesc. Astfel prevalează procesul de rarefiere a ţesutului osos. În rezultat, oasele devin fragile şi poroase, scade concentraţia lor şi capacităţile lor mecanice. În asemenea împrejurări, oasele se pot fractura la cea mai slabă lovitură. Cele mai expuse fracturări pe fundalul osteoporozei sunt oasele coloanei vertebrale, ale colului de femur şi ale antebraţului. Femeile suferă mai des de osteoporoză decât bărbaţii, ca urmare a stopării funcţiei ovarelor, răspunzătoare de elaborarea estrogenilor. Potrivit unor date statistice, fiecare a 3 femeie după menopauză şi mai mult de jumătate din persoanele cu vârsta cuprinsă între 75-80 de ani suferă de osteoporoză.

Fracturarea oaselor ca urmare a osteoporozei la persoanelor vârstnice poate duce la invaliditate şi deces. În Marea Britanie bolnavii cu fracturi de col femural constituie 20% din paturile ortopedice, 80% fiind ocupate de femeile de peste 65 de ani. 20% dintre femeile cu fractură de col femural decedează pe parcursul primului an după fractură, iar 50% rămân invalide. În SUA, anual, sunt înregistrate 1,5 milioane de fracturi ca urmare a osteoporozei. Osteoporoza este un proces de îmbătrânire a ţesutului osos.

Factorii care determină apariţia ei sunt: rasa asiatică sau albă, sexul feminin, greutatea scăzută, menopauza timpurie la femei, sterilitatea şi maladii ale sistemului endocrin, fumatul şi excesul de alcool, excesul de cofeină, modul sedentar de viaţă, administrarea îndelungată a unor medicamente şi preparate hormonale, în afară de contraceptive, heparină, diuretice …, subalimentarea, imobilizarea de lungă durată.

Cele mai evidente simptome ale osteoporozei sunt: micşorarea înălţimii, deformarea cutiei toracice, schimbări ale coloanei vertebrale, spate încovoiat, dureri de spate, oboseală, dereglarea mersului, dureri în articulaţii. Pentru tratarea osteoporozei, medicii recomandă persoanelor vârstnice să consume preparate ce conţin calciu.   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: