Interviul de angajare

Ce este interviul ?

Interviul de angajare constituie întâlnirea între patron şi angajator, care urmează după convorbirea telefonică sau după ce persoana care angajează a luat cunoştinţă de CV-ul dvs. Această întâlnire constituie etapa decisivă pentru selecţia de personal. Interviul are caracteristicile unei negocieri, în care fiecare parte trebuie să spună preţul său în favoarea sa, dar fără a defavoriza partenerul. Eficacitatea interviului depinde de pregătirea minuţioasă şi complexă a lui, de capacitatea ta de a asculta, a comunica şi a analiza conţinutul informaţiei obţinute. Patronul va fi mult mai interesat să discute cu tine, dacă vei utiliza în discuţie unele date despre conţinutul activităţii interprinderii respective, despre realizările şi perspectivele ei.

Cum decurge un interviu ?

Pentru a aprecia valoarea candidaţilor la un post de muncă vacant, persoanele care angajează personalul au la dispoziţie mai multe modalităţi:

 1. Candidatului i se pun, în ritm rapid, un şir de întrebări referitoare la viaţa personală şi la experienţa profesională. Pentru a nu nimeri în capcană, se dau răspunsuri concrete, clare, succinte, fără a pune accentul pe probleme personale.
 2. Conversaţia – angajatorul şi candidatul îşi pun unul altuia întrebări, prin care caută să se cunoască reciproc şi, tot pe rând, răspund la ele. Angajatorul tinde să deducă personalitatea şi competenţa profesională a candidatului, iar candidatul – să ofere despre sine o imagine pozitivă, corespunzătoare pentru locul de muncă oferit.
 3. Intervierea sub formă de monolog – Candidatul este lăsat să vorbească, punându-i-se o întrebare simplă la prima vedere.  Este foarte important ca solicitantul de muncă să se pregătească din timp de acest interviu, pentru a nu nimeri în încurcătură. În acest caz, structura monologului va fi identică cu structura informaţiei prezentate în CV.
 4. Simularea situaţiilor de caz – candidatul este confruntat cu anumite cazuri din viitoarea activitate şi este pus în situaţia de a le rezolva. Aceasta este o testare a reacţiilor candidatului în situaţii diferite, a atitudinilor şi comportamentului lui la locul de muncă.

 

Cum putem contribui la susţinerea cu succes a interviului?

Aproape orice om care urmează să aibă o întâlnire cu un patron, se simte îngrijorat şi neîncrezut în sine, în capacităţile sale de a face o impresie bună, de a părea o persoană inteligentă, de a-şi prezenta bine deprinderile şi abilităţile sale. Cei mai puţini oameni se întorc de la interviu fiind convinşi că s-ar fi putut prezenta mult mai bine.

Secretul susţinerii cu succes al unui interviu este să te pregăteşti pentru el. Cea mai eficientă metodă de pregătire pentru susţinerea interviului este să înveţi să răspunzi la 3 întrebări-cheie:

 • De ce vreau acest loc de muncă ?
 • Ce pot să ofer ?
 • Ce altceva trebuie să ştiu despre instituţia dată şi locul de muncă vacant ?

Iată câteva sfaturi utile în acest sens:

De ce ai făcut o cerere de angajare la instituţia respectivă ? Răspunzând la această întrebare nu este de ajuns să spui: „Am nevoie de un loc de muncă şi am văzut anunţul dvs în ziar. ”Patronii nu caută angajaţi impersonali, care să ocupe pur şi simplu locurile de muncă vacante. Ei au nevoie de oameni, care să aducă ceva nou şi valoros în cadrul instituţiei pe care o conduc. Gândeştete temeinic la activitatea firmei unde doreşti să te angajezi. Cel mai bun mijloc de a-i dovedi celui care te intervievează că tu eşti persoana potrivită, este să-i arăţi că ai unele cunoştinţe exacte despre ceea ce face firma respectivă. Este bine să dispui de cât mai multe informaţii despre cel ce te angajează şi despre specificul activităţii instituţiei. Sursele tale pot fi:

 • Persoanele cunoscute care lucrează în firma respectivă sau la o altă firmă din acelaşi domeniu.
 • Pliantele sau revistele de prezentare ale firmei
 • Presa, radioul, televiziunea.

 

Dacă ştii să răspunzi la întrebarea „De ce vreau acest post de muncă”, vei fi capabil să răspunzi şi la alte întrebări importante, care ţi se vor pune.

Cei care te angajează vor să ştie de ce să te angajeze anume pe tine. Pentru a afla, ei îţi vor pune nişte întrebări generale:

 • Ce abilităţi ai pentru postul respectiv ?
 • Cum vei contribui la activitatea organizaţiei?
 • De ce ai părăsit ultimul tău post de muncă ?
 • Care a fost cea mai importantă realizare profesională a ta ?
 • Unde ai mai căutat locuri de muncă ?

Adesea îţi vor pune şi întrebări mai specifice. Ele se referă la situaţiile de lucru dificile din trecut sau la posibilele situaţii de acest fel, care pot apărea dacă vei fi angajat. Acestea sunt întrebările care descriu comportamentul persoanei, testează abilităţile acesteia de a trece peste incidentele de lucru sau de a face faţă situaţiilor dificile. De exemplu:

 • Care sunt neajunsurile tale ?
 • Ce poţi spune despre şefii şi colegii de muncă de la locul anterior ?
 • Cum ar putea să te caracterizeze şeful de la locul vechi de muncă ?
 • Cine ar putea să-ţi dea o scrisoare de recomandare, pentru a fi angajat la firma respectivă ?

 

Ţineţi cont de faptul că angajarea la lucru este un proces care trebuie să satisfacă interesele ambelor părţi. De aceea fă tot posibilul pentru a obţine informaţiile care te interesează despre locul de muncă negociat şi pentru a crea o imagine pozitivă despre sine. Pune mai întâi întrebări prin care îţi manifeşti interesul, iar la sfârşitul interviului nu uita să întrebi cum este remunerată munca respectivă.

 

Cum să te îmbraci pentru un interviu

Omul se întâlneşte după îmbrăcăminte şi se petrece după minte, spune o veche zicală. Este adevărat că adeseori aspectul exterior al candidatului este decisiv pentru a fi angajat sau nu. Îmbrăcămintea adecvată variază în funcţie de locul de muncă pentru care candidezi. Imaginea vizuală este foarte importantă şi ea trebuie să întregească şi să susţină mesajul verbal despre sine, pe care îl comunici angajatorului. În toate cazurile, când candidezi pentru un post de funcţionar sau un post care necesită contactul cu publicul, e necesar de îmbrăcat un costum cu cravată pentru bărbaţi şi un costum şi o bluză, pentru femei. Atunci când doreşti să ocupi un post de muncă pentru muncitori, costumul şi cravată lasă de asemenea o imagine bună pentru candidat, având în vedere că mulţi oameni gândesc după principiul „Acurateţea şi aspectul îngrijit – responsabilitate şi muncă de calitate.” Evită blugii, hainele prea strâmte şi scurte şi culorile ţipătoare. Nu face abuz de bijuterii, parfumuri şi farduri. O imagine cât mai aproape de cea naturală, inspiră mai multă încredere în tine. Indiferent cu ce haine te vei îmbrăca, acestea trebuie să fie curate şi călcate. Pantofii trebuie să fie bine lustruiţi, iar părul pieptănat îngrijit(dacă femeile poartă părul lung, el trebuie strâns cu acurateţe).

 

Sfaturi utile pentru a crea o impresie bună

 • Toate actele pe care le vei lua cu tine, trebuie să fie păstrate într-o singură mapă. Nu lua cu sine multe genţi şi sacoşe.
 • Nu veni la angajator cu copii, rudele sau prietenii.
 • Fii punctual. Prezintă-te la timp şi fii atent la cei din jur în timp ce aştepţi.
 • Salută angajatorul într-un mod ferm. Dacă ai palmele umede, şterge-le cu batista înainte de a intra.
 • Prezintă-te scurt şi clar.
 • Nu mesteca gumă şi nu fuma în timpul interviului.
 • Priveşte persoana care te intervievează în ochi.
 • Fii pozitiv şi optimist.
 • Nu critica foştii sau actualii patroni, şefi sau colegi.
 • Arată că eşti interesat de locul de muncă respectiv.
 • Dacă ţi se propun unele teste trebuie să le accepţi fără nervi.
Anunțuri

Un răspuns to “Interviul de angajare”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: