Ce cred psihologii despre oamenii ghinionişti

Potrivit pshologilor, dacă omul e iubit şi iubeşte, la rândul lui, într-un fel sau altul acesta deja a reuşit în viaţă. Dragostea e forţa care îndeamnă spre succes. Ghinionistul aşteaptă şi acceptă loviturile destinului fără a întreprinde ceva în acest sens.

În societatea contemporană, un om de succes este, de regulă o celebritate care se bucură de prestigiu, însă nu tuturor viaţa publică le-ar putea aduce fericire.  Psihologii utilizează termenul „simptomul ghinionistului” pentru a desemna un om care, în mod obişnuit nu se adaptează uşor în societate şi căruia nu-i prea merge în viaţa personală. Deseori acesta îşi pierde postul de muncă, este invidios şi chiar manifestă ură faţă de lumea înconjurătoare, e puţin comunicabil, cedează foarte rar. De asemenea, omul care se crede ghinionist consideră că viaţa sa e controlată şi decisă de forţele externe. El e neajutorat, pasiv, pesimist. Un exemplu în acest sens îl constituie bărbaţii care îşi caută alinarea în alcool sau cei care trăiesc pe spatele femeilor.

Ghinionistul e convins că el nu oate schimba situaţia, în timp ce portretul unui om de succes arată cam aşa: carieră, bani, prestigiu, perfecţiune, stabilitate emoţională, agresivitate, ambiţii, tendinţa spre autorealizare. Omul de succes se consideră un izvor de schimbări pentru societate.

De obicei, se crede că poziţia de ghinionist e legată de un factor genetic, adică o moştenim de la părinţi. Dacă aceştia sunt ghinionişti cronici, atunci şi copilul lor va avea aceeaşi soartă.

E important ca părinţii să-şi laude copilul când acestuia îi reuşeşte să facă ceva, pentru că în caz contrar el va fi mereu măcinat de gândul că toate îi ies pe dos şi e un ghinionist. E important ca fiecare din noi să nu aspire la ceea ce e imposibil de realizat. Mai bine să ne orientăm la ceea ce e de perspectivă. O succesiune de ghinioane pot determina cristalizarea pesimismului, a agresivităţii, dependenţei. Evitaţi critica şi ura de sine, întrucât nimeni pe lumea asta nu e perfect. Schimbaţi-vă stilul de viaţă, nu vă subraapreciaţi, nu vă gândiţi că lumea există doar în alb-negru, nu vă impuneţi idealuri de neatins. Îndreptaţi-vă către succes cu paşi mici, dar siguri. Nu permiteţi ca părerea altora să fie mai importantă decât părerea dvs.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: