Blondele care-au făcut istorie – Marilyn Monroe

Sunt cele mai îndrăgite femei blonde pe care le-a cunoscut istoria chow-bizz-ului internaţional. Cochete, pline de şarm, talentate şi nu în ultimul rând frumoase şi la trup şi la suflet, cele mai tari blonde ale timpurilor noastre au fost şi vor rămâne pentru multe dintre noi un etalon de frumuseţe şi un model demn de urmat în viaţă. Cine sunt ele şi ce le face de neeglat ? Aflăm din materialul ce urmează.


Marilyn Monroe – sex simbolul secolului XX, cu numele ei adevărat Norma Jeane Mortensen, s-a născut la 1 iunie 1926.  Cocheta şi copilăroasa blondă s-a remarcat în istoria omenirii ca fiind una dintre cele mai mari celebrităţi din lumea cinematografiei. Deşi a avut o tinereţe plină de greutăţi, urmată de un destin tragic, Marilyn a reuşit să facă faţă tuturor greutăţilor, invidiilor şi bârfelor făcute pe seama ei, impunându-se drept o actriţă de succes, o femeie dorită de milioane de bărbaţi din întreaga lume, un adevărat etalon al seducţiei şi frumuseţii feminine.  A fost şi va rămâne pentru mulţi dintre noi o figură legendară, o făptură atât de gingaşă, de firavă şi de inofensivă la prima vedere, o amantă perfectă. Dar până la acel rol, avea să înfrunte multe încercări, printre acestea şi căsătoria ei precoce(la doar 16 ani) cu vecinul său James Dougherty.


A urmat apoi angajarea în câmpul muncii la o fabrică unde pulveriza soluţie-antifugnitivă peste piesele de avioane, locul în care a şi fost remarcată de un fotograf cu care a început să colaboreze, devenind una dintre cele mai populare modele ale agenţiei de modelling The Blue Book şi capul de afişal mai multor reviste din acele timpuri. Norocul a continuat să fie de partea ei şi în 1946, când Ben Lyon i-a aranjat un test de filmare pentru 20th Century Fox, graţie căruia îndrăzneaţa blondă a reuşit să obţină un contract standard pe şase luni cu un salariu de început de 75 de dolari pe săptămână (300$ pe lună). Abia atunci, la doar 20 de ani, Norma Baker îşi ia numele de fată al mamei sale – Monroe şi pledează pentru schimbarea numelui de scenă – Merilyn. După 6 luni a început să joace pe ecran având câteva roluri secundare neînsemnate în peliculele:  Scudda Hoo! Scudda Hay! şi Dangerous Years.  Nedobândind succesul în lumea marelui ecran, legendara blondă revine la vechea ei pasiune – modelingul şi totodată îşi face prieteni noi la Hollywood. În 1948, apare în filmul Ladies of the Chorus, şi iar o dă în bară, dar asta nu a făcut-o să renunţe definitive la actorie, motiv pentru care a urmat alte 2 pelicule: All About Eve şi The Asphalt Jungle. Deşi avea parte de roluri secundare, lumea a remarcat-o şi a început să o iubească, asaltând-o cu scrisori.


A urmat apoi primul ei rol principal în Don’t Bother To Knock(1952) – o babysitter cu probleme, care într-un acces de furie atacă copilul de care a fost plătită să aibă grijă. Acest rol avea să-i pună bazele unei cariere de success în arta cinematografiei. În 1953, pelicula Niagara, a făcut-o celebră peste noapte, graţie rolului ei de femeie cu moravuri uşoare care plănuieşte să îşi asasineze soţul. Numele ei era acum asociat nu doar cu talentul dramaturgic, dar şi cu un adevărat etalon de frumuseţe şi seducţie. Apariţia ei pe coperta revistei Playboy era iminentă, iar acest lucru i-a înmulţit admiratorii. Totuşi, modelingul nu a furat-o pentru totdeauna, întrucât în următorii ani, blonda şi-a făcut simţită prezenţa pe marele ecrane cu alte pelicule: „Gentlemen Prefer Blondes”, How to Marry a Millionaire’, River of No Return, There’s No Business Like Show Business,The Seven Year Itch, Bus Stop.


Monroe a fost prima femeie care a reuşit să-şi deschidă propria casă de producţie. A  lansat primul său film The Prince and the Showgirl în 1957, dar din cauza lipsei de punctualitate pe platourile de filmare a dezamăgit pe mulţi. Nu a atins performanţa unui Oscar, în schimb, a primit o apreciere Golden Globe şi un David di Donatello, şi  a fost nominalizată pentru premiul BAFTA . Cel mai mare succes în lumea filmului l-a obţinut graţie peliculei Some Like It Hot – una dintre cele mai bune din toate timpurile. Rolul lui Monroe de cântăreaţă îndoielnică, consumatoare frecventă de băuturi, dar plină de compasiune – Sugar Kane, a fost premiat cu un Golden Globe pentru cea mai bună actriţă într-un musical sau comedie. După aceasta a urmat musicalul Let’s Make Love şi Something’s Got to Give.


În mai 1962, Monroe şi-a făcut ultima apariţie publică importantă, cântând Happy Birthday, Mr. President în cadrul unei petreceri televizate făcută în cinstea preşedintelui american John F. Kennedy.

Sfârşitul i-a fost trist. Trist, cum îi e sortit să moară unei stele, unei stele de cinema, care poate acum ne veghează de sus. Monroe a fost găsită moartă în casa sa din Los Angeles, în dimineaţa zilei de 5 august 1962. Moartea sa, oficial înregistrată ca o probabilă sinucidere prin consum excesiv de medicamente, a fost marcată de lipsa de profesionalism a anchetei poliţiei.


Va urma …

Autor Cristina Popa


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: