Banii – problema Nr. 1 a cuplurilor

Certurile apărute din cauza banilor reprezintă un pericol imens pentru trăinicia şi longevitatea cuplului. Banii sunt problema numărul 1 pentru cuplurile din întreaga lume. 80% dintre parteneri se plâng pe certurile rezultate din cauza banilor. Anume din acest motiv se cuvine să învăţăm paşii pe care îi putem întreprinde a preveni astfel de divergenţe.

O veche maximă spune – Banii nu aduc fericirea. Şi totuşi, fără ei nici fericirea nu vine, întrucât banii simbolizează puterea, succesul, respectul, siguranţa, independenţa, confortul – lucruri pe care tindem să le dobândim în viaţă. Certurile apărute din cauza banilor pot fi de mai multe tipuri:

 • Insuficienţa banilor
 • Gestionarea raţională a economiilor
 • Inegalitatea veniturilor
 • Fondarea sau ne fondarea unui buget familial.

 

Pentru a preveni certurile cauzate de bani, se cuvine ca odată cu consolidarea cuplului, partenerii să hotărască de comun acord dacă îşi vor ţine economiile separat sau împreună şi care va fi contribuţia fiecăruia la cheltuielile familiei.

 • Hotărâţi cine dintre voi va fi contabilul casei
 • Alegeţi timpul şi locul potrivit pentru a discuta despre bani
 • Fiţi calmi atunci când vorbiţi despre bani. Dacă nu vă temperaţi tonul şi nervii, încheiaţi discuţia şi reluaţi-o atunci când o să fiţi mai liniştit, mai relaxat.
 • Fiţi sinceri unul cu celălalt. Încrederea e un ingredient de bază pentru trănicia cuplului. Nu-i ascundeţi partenerului diverse lucruri legate de bugetul familiei, de salariu pe care îl primiţi, de creditul luat şi de cheltuielele făcute.
 • Nu vă judecaţi reciproc, fără explicaţiile şi replicile de rigoare.
 • Stabiliţi-vă priorităţile financiare împreună. Notaţi lucrurile pe care tindeţi să le cumpăraţi: o maşină, o casă, o mobilă nouă, după care decideţi de comun acord cu ce bani le veţi procura şi care este suma pe care v-o permiteţi pentru astfel de cheltuieli.
 • Fiţi realişti în ceea ce priveşte cheltuielile de familie. Strângeţi bani deoparte pentru cheltuieli neprevăzute.

Cristina Popa

Un răspuns to “Banii – problema Nr. 1 a cuplurilor”

 1. Florin Iepan Says:

  Mă întreb oare dacă iubirea chiar a ajuns să fie deomodată?… și, ca să mă explic: iubirea pentru mine înseamnă dăruire, înseamnă că cea mai mare și nemărginită dorință pe care o ai e fericirea celuilalt, înseamnă deci că poți fi fericit doar când celălalt e fericit și că vei căuta tot timpul ca el (ea) să fie fericit(ă)… astfel, eu unul nu văd probleme decât în cazul în care cel care pretinde că iubește nu pune mai presus de fericirea sa fericirea celuilalt… e imposibil?… eu zic că e foarte posibil 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: