Reacţia alergică la copil: o maladie “la modă”

Ce este alergia?

În lume, tot mai mulţi copii manifestă o alergie pentru un anume factor: produse alimentare ca ou, citrice, alune, păr sau blană de animal, colb, polen … etc.. Situaţia este una alarmantă, întrucât o alergie apărută încă din copilărie îşi poate pune amprenta asupra dezvoltării micuţului şi a viitorului lui în general. Alergia reprezintă o reacţie o reacţie a organismului la o substanţă din mediu. De obicei, e vorba de o reacţie manifestată prin sensibilitate exagerată. Substanţa generatoare de reacţii alergice, se numeşte, la rândul ei – alergen. În urma contactului repetat dintre organism şi un anume alergen, în organism este declanşată o reacţie alergică. Se petrece acest lucru, nu imediat, ci peste o anumită perioadă de timp. La primul contact al alergenului cu organismul alergia nu se va manifesta, întrucât sistemul imun al organismului nu a prelucrat informaţia preluată şi nu a hotărât dacă corpul uman este în măsură să tolereze alergenul sau nu. La al doilea contact, însă, pericolul e într-atât de mare, încât poate sfârşi chiar cu deces.

 

Este sau nu alergia ereditară ?

Copilul poate moşteni tendinţa de a fi alergic, dar în nici un caz nu va moşteni specificul alergiei. Prin urmare, dacă părinţii acestuia sunt alergici la un anume factor, nu e neapărat ca şi copilul să manifeste o alergie vizavi de acesta. Medicii sunt de părere că cu cât copilul este mai mic, cu atât şansele lui să fie alergic sunt mai mari(asta în cazul unui părinte alergic). Potrivit acestora, dacă un părinte este alergic, copilul are 50% şanse să moştenească această predispoziţie. Dacă ambii părinţi sunt alergici, atunci şansele copilului sporesc cu 75%. Componentele de mediu şi de alimentaţie, însă prezintă pericol de reacţie alergică şi pentru copii cu părinţi sănătoşi. În asemenea cazuri, situaţia devine una extrem de îngrijorătoare. Evitarea substanţelor ce prezintă pericol pentru micuţ până la formarea sistemului imun, sporeşte şansele acestuia de a nu acuza nici o alergie pe viitor.

Cine formează grupul celor mai răspândiţi alergeni ?

Pe primul loc în topul alergenilor care provoacă probleme de sănătate în rândul copiilor sunt alimentele. Aproximativ 1 din 10 copii face alergie ca urmare a consumului unui aliment. Căpşunele, ouăle, ciocolata, nucile, mierea de albine, produsele marine, citricele, arahidele sunt responsabile de apariţia alergiilor la copii. Pe poziţia secundă se plasează polenul. Acesta produce victime sezonier(în toate anotimpurile cu excepţia iernii). Pe locul 3 în topul celor mai periculoşi alergeni se situează animalele de companie. Dacă blana acestora îl face pe micuţ să strănute des, renunţaţi la patruped în favoarea propriului copil, fie evitaţi contactul acestuia cu micuţul. În perioadele umede, ploioase – îşi fac apariţia alergiile la mucegai. Adeseori acestea sunt confundate cu simple răceli. De asemenea, destul de răspândite sunt şi alergiile la medicamente. Evitaţi să-i administraţi copilului Dvs medicamente care anterior nu i-au fost prescrise de medicul de familie.

Cum recunoaştem o alergie ?

Reacţiile alergice se manifestă prin simptome ca: respiraţie greoaie, mâncărimi, erupţii, iritaţii ale pielii, strănut continuu, lăcrimare îndelungată, înrpşirea ochilor, vărsături, dureri abdominale, diaree, prurit, umflături ale buzelor, limbii sau gâtului, ameţeală, leşin.

 

Cum combatem alergia ?

În primul rând, se cuvine ca părinţii să depisteze alergenul şi să evite contactul micuţului cu acesta. În cazul alergiilor la animalele de companie, evităm prezenţa acestora, în cazul alergiilor la diverse alimente, urmăm un regim strict, iar n cazul alergiilor la polen, ţinem copii departe de grădină. Părinţii trebuie să solicite neapărat ajutorul medicului de familie şi să urmeze tratamentul prescris de acesta. Ei trebuie să consulte cu atenţie etichetele produselor şi să nu procure produsele ce prezintă pericol pentru micuţ. Spre exemplu, copii alergici la ouă, nu se cuvine să consume maioneză.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: