Din gîndurile unei tinere

Luni.

Desteptătorul îsi face simțită prezența la primele ore ale diminetii. Mi-e o lene de nu mai pot. As vrea să trag plapuma peste cap si să-mi potolesc foamea de somn, asa cum o făceam în vremurile bune de altădată, în vremurile cînd nu mai aveam atîtea responsabilităti  si ceilalti nu asteptau de la mine maturitate în gîndire si actiune. As vrea să mă tolănesc în pat cît îmi poftește inima, să-mi sorb cafeaua linistită, fără nici o grabă, fără nici un gînd la ceea ce urmează să fac pe tot parcursul zilei. As vrea să mă pot bucura de lumina razelor de soare după geam, dar timpul e mult prea scurt, iar serviciul nu e dispus nici să aștepte si nici să admită vreo intirziere. Si-apoi pînă la serviciu mai sunt atîtea lucruri de făcut: pregătirea micului dejun, luarea mesei, spălarea veselei, curățarea danturei, aranjarea părului, machiajul, chititul în oglindă, curățarea încălțămintei, consultarea agendei… , iar eu deși nu am 10 mîni, ca să le reușesc pe toate, trebuie să mă descurc, pentru că sunt la vîrsta tinereții, vîrsta cînd totul îți reușește dacă ai voință.

Merg spre serviciu absentă la tot ceea ce se petrece în jurul meu. Mă gîndesc ce zi încărcată se anunță astăzi și-mi piere pofta de toate. Mutrele oțetite ale șefilor mă fac să stau cuminte în umbră și să-mi văd de treabă conștiincios. La amiază mai schimbăm cîteva bîrfe cu colegii de breaslă, mai glumim, ne mai împărtășim lucrurile frumoase sau triste care ni s-au întîmplat în ultimul timp și uite că ziua de muncă trece parcă mai cu spor. Seara, ajung acasă obosită și fără chef de nimic: nu-mi arde nici să gătesc, nici să spăl, nici să fac o plimbare, nici să citesc o carte. Nu vreau decît să fac o baie și să stau în intimitate, să-mi deconectez telefonul, să-mi pun capul pe pernă și să visez cu ochii deschiși la ceva plăcut. După ceva timp, realizez că mi-e foame și deja vrei nu vrei trebuie să mă ridic din pat si să-i dau de lucru domnului aragaz. Ca tipul să nu treacă monotop, includ radioul sau televizorul si mă informez asupra evenimentelor social-politice ale actualitatii. Pentru cei de vîrsta mea, informatia e o arma cu care poti cistiga multe batalii, iata de ce sunt curioasa sa le stiu pe toate. Spre seară simt nevoia să discut cu cineva. Îmi sun fericirea si-i propun să ieșim la o plimbare. Zis si făcut. Orele petrecute în doi sunt atît de pline de sentimentul că nu-mi lipseste nimic pe lumea asta si că timpul s-a oprit in loc pentru noi, pentru iubirea noastră. Sînt fericită. Fericită că-l am alături, fericită că mama nu mai sună să vadă cît mă mai rețin în oraș.

Marți

Acelasi desteptator, aceeasi lene de ieri îmi zice bună dimineata. Ca de obicei, mă grăbesc să le reusesc pe toate si-n rezultat, stomacul meu nu intelege de ce a avut parte, de-un mic dejun sau de o fărămitură de pîine si-o înghititură de cafea.  A mai răbda el pînă la amiază, eu si asa sunt în întîrziere și nu vreau să-mi dezamăgesc sefii. Sosesc la serviciu. Muncesc, muncesc si iar muncesc. Sefii sunt multumiti de mine, desi la început se nelinisteau pe seama experientei mele profesionale limitate si a statutului meu de începător în sfera muncii. Acum, cred că mai am putin si voi putea pretinde la o mărire de salariu, că la cît m-am spetit în ultimul timp, cred că nu e cazul să fiu refuzată. Of si salariul ăsta de-ar veni mai repede, că am atîtea planuri, unde si cum să-l investesc. Bani de-ar fi, că pofte si vise pe care să-i cheltui sînt ele cîtă frunză și iarbă! La amiază mă învoiesc de la serviciu, trebuie să dau o fugă la facultate. Sînt studentă la pedagogie, sectia cu frecventă redusă si aici ca si la serviciu trebuie să fac fată unor cerinte si sarcini importante, iar ca să reusesc, pentru început e suficient să frecventez orele si să încerc să intru în miezul cunoștintelor. Uneori mă gîndesc că studiile și serviciul îmbinate la un loc sunt peste puterile mele, dar dacă stau să mă gîndesc mai bine, părinții mei la vîrsta mea, aveau deja o familie, mă aveau pe mine, aveau un serviciu, se ocupau de gospodărie și cu toate astea se descurcau de minune. Deci, prin urmare, ceea ce fac eu nu e de cît un bun început pentru ceea ce va urma.

Miercuri

De azi mă apuc serios de carte. Am de învățat o mulțime de teme pentru sesiune și mi-e teamă că dacă nu o să le încep de pe acum să le învăț, o să-mi pierd bunul nume la facultate și totodată n-am să mai fiu mulțumită de mine însumi, n-am să mai am cu ce mă lăuda la rubrica realizări, pe care o întocmesc la fiece sfîrșit de an. Încep cu temele mai apropiate de suflet și de activitatea profesională, după care fac o trecere ușoară și la celelalte. Cu chiu cu vai o scot la capăt cu cîteva subiecte. Oboseala îsi spune cuvîntul, iar mie nu-mi rămîne decît să-i caut ac de cojoc. Am de ales între prieteni si  persoana dragă sufletului meu. Pe cine să sun, nu mă pot decide. Mi-e dor de toată lumea, dar cel mai mult si mai mult, mi-e dor de viață, de senzații tari, de nopți albe, de clipele în care nu eziți să afirmi că cu toate greutățile și grijile ei, viața e frumoasă și plină de sens. Păcat că plăcerile costă scump. În tinerețe, începi să prețuiești valoarea banului cîstigat si deja nu mai esti tentat sa-l arunci în vînt. 

Joi

La Universitate, toate bune si frumoase. E o plăcere să stau si să ascult profesori ale căror cunostinte le depăsesc cu mult pe ale mele. E o plăcere să încheg prietenii noi, să cunosc oameni a căror experientă de viată poate să-mi fie de mare ajutor. Singurul lucru care mă stresează e seminarul si evaluarea care se face la ore. Constientizez că pînă la urmă, nota nu e decît o formalitate, important e ceea ce îți rămîne în cap – cunoștințele, dar totuși, într-o oarecare măsură contează și nota, întrucît ea e un garant al reușitei de viitor, al accesului pe piața muncii. Și cum în zilele noastre niciodată nu ești mulțumit de jobul pe care îl ai, de salariul oferit, întotdeauna tinzi spre ceva mai bun, iar dacă mai ai și puțină îndrăzneală nu te limitezi doar în a aștepta să-ti pice din cer o ofertă de muncă mai avantajoasă, ci o cauti insistent, pînă nu dai de ea. Eu sînt multumită de cunostintele mele, mai putin multumită sunt, insă de realizările mele. Cum n-ai da 24 de ani e o vîrstă la care unii au deja propria familie si chiar un copil, de ce nu. Eu, însă nu mă am decît pe mine, cu bune și cu rele. Restul or să vină la timpul lor, sînt sigură de asta. Or să vină atunci cînd o să fiu pregătită să-mi asum noi responsabilități, obligații, roluri, cum ar fi cel de soție și mamă.  

Vineri

Sfîrșitul de săptămînă e preferatul meu. De ce ? Pentru că de obicei, vinerea ori că am eu senzația, ori că în realitate e asa, timpul trece mai usor si mai plăcut. La un pas de week-end mă simt mai motivată să-mi finisez treaba la serviciu mai repede. Si chiar de o fac mai superficial decît în celelalte zile ale săptămînii, nu mă simt asa stresată ca urmare a evenimentelor de peste zi. Seara o dedic aceluiasi suflet-pereche, omului care mă înțelege, mă iubeste si mă face fericită. Petrecem timpul într-un mod banal: discutăm, ne plimbăm, navigăm pe net, vizionăm un film, si de fiecare dată am sentimentul unei satisfactii de nedescris. E un lucru care nu se explica in cuvinte. Un lucru, pentru care la virsta mea sint dispusa să fac mari sacrificii.

Week-end

In sfîrșit dorm pe săturate! Reusesc să o fac si pe gospodina, dar totodată găsesc timp suficient si pentru invătat si pentru distractii si pentru  lucruri care îmi bucură sufletul. Sînt o sclavă a tineretii, iar fiece zi din viata mea e un fragment de roman , in care găsesti si dramă si romantism si tragedie si comedie si cîte mai cîte. Sunt la vîrsta la care învăt să fiu înteleaptă, iar întelepciunea mea se rezumă la 2 cuvinte: dragoste si muncă. Acestea sunt idealurile prezentului meu si garantul viitorului meu prosper, la temelia căruia pun zi de zi cîte o piatră.         

Autor – Cristina Popa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: