De ce se umezesc geamurile termopan pe timp de iarnă ?

De cînd mi-am pus geamuri termopan, am o mare bătaie de cap  – toată ziulica aburesc și umezesc în cantități care mă fac să-mi pierd controlul. Specialiștii spun că pe timp de iarnă umezirea lor e absolut normală: geamul e rece şi vaporii de apă din cameră, de la respiraţie, gătit, se condensează pe geam. Plus la toate, pe lîngă gătit mai sunt și alte surse care determină acest fenomen : plantele din cameră care respiră, rufele spălate și uscate în casă, umezeala care urcă de la subsol prin pereți, calitatea proastă a geamurilor termopan(în special a sticlei), lipsa unei izolări exterioare a locuinței, utilizarea vopselelor lavabile care izolează ermetic pereții și care nu permit pereților să respire. De asemenea, de vină ar putea fi și lucrările de renovare pe care le-ai făcut recent, timp în care pereții nu au reușit să se usuce. 

Ar mai fi și faptul că între baghetele geamului nu a fost pus silicon care are menirea să absoarbă toată umezeală din foile geamului.  Aparitia condensului pe suprafata de sticla aflată în încăpere se datorează și  unei ventilatii necorespunzatoare, ca urmare a unor intreruperi a circulației normale a aerului din interior, cauzate de perdele, jaluzele, jardiniere.  O soluție în acest sens ar fi aerisirea locuinței de 3-4 ori în zi, lucru pe care nu uit să-l fac. Se recomandă pe timp de noapte să mărim programul încălzirii centrale pentru a compensa vaporii de apă cauzați de respirația locatarilor. La bucătărie, trebuie să folosim hota sau să lăsăm geamul deschis cît timp gătim. În baie, se cuvine să avem sisteme de ventilare. O altă soluție ar fi un dezumidificator cu pastilă, electric sau de la un aer condiționat. De acesta nu am făcut încă rost ca să vă spun dacă funcționează sau nu, dar mă gîndesc că va trebui să-mi procur unul. 

10 răspunsuri to “De ce se umezesc geamurile termopan pe timp de iarnă ?”

  1. vasy unutrei Says:

    ai cel putin doua probleme(si lasa parerea specialistilor-adica a celor ce le comercializeaza)prima -sigilarea sticlei unde este bariera termica nu a fost facut corespunzator si i-ti intra aerul prin golurile sau fisurile ramase .si doi -intre perete si toc geam (si asta de jur imprejur )nu nu s-a facut o izolatie corespunzatoare,trebuie folosit orice material izolant ca si cartonul polistirenul si altele,pt.ca depinde de ficare constructie ce grad de umezeala are.spun asta nu din prisma unui producator sau expert ,ci deoarece montez asa ceva .

  2. Da, probabil ca lipsa unei izolatii exterioare a locuintei este un factor care contribuie la umezirea lor.

  3. eu cred totusi ca din cauza stclei se aburesc geamurile.sm stat de vorba cu cel ce a pus geamurile si a zis ca nu e de la sticla si poate fi de la spuma care a fost pus geamul nu a fost data bine.eu totusi am sa ma duc sa comand sticla la un geam de la o firma buna sa vad daca mai se aburesc

  4. Eu am izolatie exterioara, aerisesc de-am innebunit (desi la -10 grade si pe viscol nu e tocmai o distractie sa stai cu geamurile deschise), nu am plante in apartament, nu pun rufe la uscat in casa si nu am facut niciun fel de renovare de cand stau in el, adica de aproape zece ani. Si mi se aburesc in asemenea hal, incat trebuie sa tin un sul din material textil pe pervaz, ca sa nu se scurga pe pereti. Dezumidificatoarele alea sunt apa de ploaie, le-am incercat. Si, mai mult decat umezeala, ma deranjeaza ca trebuie sa am tot timpul in casa Ceresit stop mucegai si in fiecare zi musai sa respect ritualul vedic de a inspecta peretii si a vand orice fir de mucegai aparut, ca sa-l extirp. Am convingerea ca e importanta calitatea termopanelor, dar s-ar putea sa mai fie si alte cauze, inca neelucidate nici macar de „marii specialisti”.

  5. Cam aceeasi problema o am si eu… Chiar cu dezumidificator, geamurile tot se aburesc. Cineva spunea mai sus despre ”chimie de clasa a cincea”…:). Este evident, dar cu asta nu m-ai ajutat cu nimic. DE CE geamul interior este rece? In mod normal, intre cele doua ar trebui sa fie vid, acesta fiind cel care impiedica transferul de caldura si zgomot intre exterior si interior. Gresesc? Deci, cu cat vidul este mai inaintat, cu atat transferul de caldura exterior-interior este mai mic. Cu alte cuvinte, geamul care se afla la interior nu sa va raci atat de mult incat sa se produca fenomenul de condens. Cred ca de aici si preturile de pe piata….

    • Mai oameni buni, geamurile de termopan, nu au vid in ele, ce aveti, sunt geamuri duble si pe margine sunt lipite cu dublu adeziv niste baghete cu gaurele in ele in care se afla niște bobite mici pentru umezeala,apoi se da cu un mastic (gen cum este cel cu care se pun parbrize) si asta este tot… Daca tragi 2 sfori pe diagonala la un geam si acolo unde cele 2 sfori se intersectează, ei bine in acel punct geamul nu rezista la vid

  6. Exact aceias problema am si eu,am izolat,mi-am pus pervaze la exterior.Mi-a sugerat cineva sa pun asternut de pisici in ciorapi de bumbac,legati la capat pe pervaz in interior,caci nisipul acela apsoarbe de pe geam,dar in zadar.Eu cred caci sunt lucrate prost.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: