Cine a fost Sfînta Hristina(Cristina) pe care o pomenesc astăzi toți creștinii?

La 24 iulie creștinii ortodocși din întreaga lume o pomenesc pe Sfînta Muceniță Hristina(Cristina). Întrucît, numele Cristina este extrem de răspîndit în Republica Moldova și în România, am decis să vă povestesc cîte ceva despre această  muceniță.  

Hristina era o fecioară aleasă din cetatea Tirului, fiica a unui oarecare Urban stratilat. Cînd s-a născut aceasta, părinţii i-au pus numele Hristina . La 11 ani, Hristina era deja o fată pe care natura o înzestrase cu o frumusețe rară, iar tatăl ei vrînd s-o păzească de invidia oamenilor, a suit-o în cel mai înalt turn al său și i-a cerut să-și petreacă viața acolo printre  zeii săi făcuți din aur și din argint pînă va împlini majoratul. Hristinei i se poruncise să se închine idolilor și să le aducă jertfe. Mulţi din cei de neam înstărit, auzind de frumuseţea acestei fecioare, doreau s-o ia spre însoţire fiilor lor şi rugau  pe tatăl ei să le-o dea. Dar Urban le răspundea: “Nu o voi da nimănui pe fiica mea, ci o voi dărui zeilor mei, pentru că mult au iubit-o milostivii, deci, fecioara va petrece pentru dînşii, slujindu-le totdeauna”.

Urban a înzestrat-o în acel turn cu toate cele de trebuinţă şi cu tot confortul: slugi, lucruri de aur şi argint, idoli cărora să li se închine şi să le aducă jertfe în fiecare zi. Cu toate acestea, sufletul Hristinei se simţea trist în atmosfera izolată a turnului. 

Hristina, fiind convinsă de existența și dragostea lui Dumnezeu, începu să se roage lui Dumnezeu, ignorînd idolii. La un moment dat ea a privit cerul și văzu pe îngerul domnului care a însemnat-o cu semnul Sfintei Cruci. Îngerul a numit-o mireasă a lui Hristos şi a înţelepţit-o desăvîrşit în cunoştinţa lui Dumnezeu; iar pentru nevoinţa cea pătimitoare, i-a spus că de trei muncitori va fi muncită, pentru Dumnezeu cel în Treime. Drept răspuns la mesajul Domnului a sfărîmat idolii tatălui său și i-a împărțit săracilor.

Auzind de la slugi de cele săvîrșite, tatăl său se mînie aspru și luă viața slugilor sale. Apoi a bătut-o pe Hristina cu vărgi și vine de bou și  a băgat-o în temniță, unde rămînînd multă vreme fără mîncare, primea hrană îngerească. Aflînd mama ei de chinurile la care e supusă fiica sa, alergă la ea să o aline și să o îndemne să se lepede de Dumnezeu. Dar mucenița decise să se lepede mai degrabă de părinți decît de Dumnezeu. Apoi, Hristina  a fost aruncată în mare fiind legată de o piatră mare și de la Domnul a primit dumnezeiescul Botez, fiind scoasă la uscat de un înger. Aflînd ca este vie, tatăl său aflat pe moarte se sperie, crezînd că la mijloc este vreo vrajă și a dat ordin să fie din nou întemnițată, pentru ca a doua zi să fie ucisă.

Urban s-a stins în acea zi și luînd în locul lui domnia un oarecare Dion, iar  după acesta și  Iulian și Ighemon, a supus-o la mai multe chinuri. Hristina a fost închisă timp de 5 zile într-un cuptor încins, dar a scăpat cu viață. Asupra ei au fost aruncați șerpi și vipere, dar a rămas nevătămată. Ighemonul,  mîniindu-se, a poruncit să taie feciorescul piept al sfintei. Tăindu-l, curgea din rănile ei lapte în loc de sînge. După aceea, i-a tăiat şi limba, care slăvea pe Hristos Dumnezeu. Dar muceniţa, chiar după tăierea limbii, vorbea bine. Într-o bună zi, la porunca lui Ighemon ea a fost lovită de slujitori cu sulițe, și-a dat sufletul lui Dumnezeu. Un oarecare om din neamul ei, crezînd în Hristos, a luat pătimitorul ei trup şi l-a îngropat cu cinste. 

Cu cinste milioane de fete și femei pe întregul glob pămîntesc îi poartă astăzi numele și au de ce să fie mîndre: pentru că numele lor vorbesc despre o Sfîntă care a fost nespus de frumoasă și a dat dovadă de un curaj nemaipomenit în dragostea sa pentru Dumnezeu. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: