The boy in the striped pajamas- un film de colecție

Bruno este un băiețel de doar 9 ani, care locuiește împreună cu familia sa în Germania în timpul celui de-al doilea război mondial. În momentul în care tatăl său este numit comandantul unui lagăr de concentrare, întreaga familie se mută cu traiul într-un alt orășel, Bruno fiind nevoit să se despartă de bunii săi prieteni și să înceapă o viață nouă departe de casă.Împreună cu mama, tata și sora sa mai mare, Bruno se mută într-o suburbie a Germaniei, în preajma unui lagăr de concentrare despre care atît mama, cît și sora sa habar nu au. Prima impresie pe care băiatul și-o face văzînd închisoarea de evrei este cea a unei ferme în care oamenii lucrează de dimineață pînă seara. Mai tîrziu, însă, Bruno își dă seama că ceea ce vede el în preajma casei lor nu e nici pe departe o fermă. 

Părinții îi interzic băiețelului să se îndepărteze de casă și să intre în dialog cu muncitorii, dar în lipsa unui prieten și plictisit de lecțiile pe care tatăl său i le-a impus angajînd pentru el și pentru sora sa un profesor particular, Bruno, reușește să se strecoare în preajma lagărului de concentrare. La scurt timp Bruno se  împrietenește cu un băiețel pe nume Shmuel, îmbrăcat într-o pijama cu dungi și cu un număr personal aplicat pe ea. Cei doi copii se întîlnesc mai multe zile la gardul electrific, acolo unde Bruno îi aduce lui Shmuel de mîncare , iar cel din urmă îi ține de urît în timpul său liber, povestindu-i de chinurile la care este supus în lagărul de concentrare. 

Bruno realizează că Shmuel e un evreu și că lîngă casa lui nu e o fermă ci o închisoare. Băiatul este avertizat de părinți că nu are voie să lege o prietenie cu un evreu, motiv pentru care Bruno ține în secret această prietenie. Cînd mama lui Bruno află de lagărul de concentrare, între părinții săi izbucnește un conflict de proporții aceștia distanțîndu-se unul de celălalt. În ciuda rugăminților soției, tatăl său continuă să amăgească lumea că evreii ar avea o viață frumoasă în lagăr. Bruno ajunge să creadă în aceste minciuni, motiv pentru care într-o bună zi fuge de acasă și se oferă să-l ajute pe Shmuel să-și găsească tatăl. Băiatul primește o pijama întocmai ca cea a lui Shmuel și se strecoară printre evreii ținuți închiși în lagăru de concentrare al cărui conducător e chiar tatăl său. 

Uimit de foametea care bîntuie în lagăr, dar și de condițiile mizere în care trăiesc prizonierii, lui Bruno nu-i vine să creadă ochilor: spusele tatălui său s-au dovedit a fi o minciună. La scurt timp, cei doi prieteni sînt luați cu forța împreună cu alți evrei și duși într-un cuptor în care ei nici măcar nu bănuiesc că-i așteaptă sfîrșitul. Mama lui Bruno își dă seama prea tîrziu de absența băiatului, iar tatăl său nu mai poate face nimic ca să prevină tragedia. 

Autor text – Cristina Popa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: