Vești proaste: n-ai poliță medicală, riști să fii chemat în judecată

De la un timp încoace, veștile proaste curg gîrlă în R. Moldova. Mai nou, cică persoanele care nu și-au procurat poliță medicală riscă să fie chemate în judecată. Potrivit CNAM, 20% din populația țării nu are poliță medicală. Cetățenii care nu au poliță, vor trebui începînd din 2013 să achite costul integral al acesteia și o mie de lei amendă. De asemenea, aceste persoane vor plăti și o penalitate de 0,01 pentru fiece zi de întîrziere. Cercetările arată că principalele motive pentru care moldovenii evită să-și procure polița ar fi lipsa de bani și neîncrederea în sistemul medical autohton. 

Astfel nici nu se poate în condițiile în care salariul pe care îl primește un simplu angajat din R. Moldova nu e în stare să asigure un trai decent ce să mai zic de procurarea unei polițe medicale costul căreia va depăși, începînd din 2013, 3000 de lei și mai exact va costa 3.316 lei. Părerea mea e că aceste scumpiri și legi noi nu vor face decît să înrăutățească situația. Neputînd să își procure o poliță medicală atît de costisitoare pe fundalul scumpirilor din ultimul timp, oamenii vor apela la medicina tradițională, evitînd să mai dea pe la medici. În rezultat, ne vom trezi cu o populație BOLNAVĂ și cu cadre medicale, care în lipsă de pacienți vor ajunge fără serviciu.  

Ce să mai zic …avem o guvernare care se gîndește doar cum să-și umple buzunarele și mai are și obrazul să ne amenințe cu judecata în condițiile în care cetățenii abia de mai fac față scumpirilor. Mai mult de atît, ni se reproșează că nu luăm exemplu de la europeni.  sau americani. Guvernanții, însă uită ce salarii au ei și ce salarii avem noi, cîte locuri de muncă au ei și cît de răspîndit e șomajul la noi. Și-apoi, mă gîndesc că dacă omul ar beneficia de servicii medicale pe parcursul anului, nu s-ar zgîrci să-și procure această poliță, dar așa … în R. Moldova poți să nu ai probleme de sănătate ani la rînd, dar bani în buzunarul statului trebuie să arunci vrei nu vrei. În unele state, însă de polița medicală a unui membru al familiei pot beneficia și ceilalți membri. Și mai sînt și state în care dacă în anul curent ți-ai luat poliță și nu te-ai folosit de ea, anul viitor ea rămîne valabilă fără a mai trebui să umbli la portmoneu. De ce oare nu luăm de la stranieri exemplele care ar favoriza cetățeanul și mai puțin sistemul medical sau guvernanții ?

La noi lumea  fuge de poliță medicală ca dracul de tămîie. De ce ? Pentru că te cotă cu 600 de lei mai puțin decît salariul mediu pe economie în 2012, nu îți asigură toate cheltuielile de spitalizare și nu șterge din mintea doctorilor VEȘNICA MULȚUMIRE pomenită  la finele fiecărei intervenții chirurgicale, lucru valabil mai ales pentru medicii anesteziologi. Și mai e ceva, în condițiile în care salariile celor de la CNAM ajung pînă la 20.000 de lei, cetățenii nu vor sări să arunce cu sume imense pentru polițele lor sau mai bine zis pentru a le umple lor buzunarele. Cel puțin așa gîndesc eu și o bună parte din populație.

Autor – Cristina Popa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: