Cum prevenim un infarct

Imagine

Din cauza schimbărilor survenite asupra stilului de viață, astăzi, atacul de cord își poate face simțită prezența la toate grupele de vîrstă. În cazul în care ajungem să avem parte de o astfel de experiență, medicii ne recomandă să tușim repetat și cu putere la fiecare 2 secunde, inspirînd adînc pînă bătăile inimii se normalizează. 

Pentru a preveni apariția unui infarct, medicii ne recomandă să ținem cont de următoarele sfaturi:

1. Renunțați la fumat. A vă lăsa de fumat reprezintă cel mai important pas pentru scăderea riscului de a acuza un atac de cord, deoarece fumul de țigară influențează negativ coagularea sîngelui și favorizează apariția trombozelor. Conform statisticilor, în cazul fumatorilor, riscul de infarct este cu cel puțin 10% mai mare decît la persoanele care nu fumează.

2. Consumați cît mai multe fructe și legume proaspete crude. Ideal ar fi de 5 ori în zi. Includeți în regimul Dvs alimentar cît mai mult usturoi, roșii, pește, nuci, broccoli, ulei de măsline și reduceți consumul de sare. 

3. Exercitiile fizice practicate regulat reduc riscul de atac de cord realizînd controlul colesterolului seric, al tensiunii arteriale, reglarea valorile glicemiei (important la persoanele cu diabet) și  menținerea greutății normale a corpului. În mod deosebit, este recomandat mersul pe jos. Zilnic ar fi de dorit să facem plimbari de aproximativ trei kilometri sau 30 de minute de jogging, ciclism, inot sau alte sporturi. 

4. Renunțați la anticoncepționale. După 35 de ani, în cazul femeilor fumătoare, anticoncepționalele cresc riscul de maladii cardiace.

5. Cu cît consumăm mai multă ciocolată neagră cu atît scade riscul de atacturi de inima și infarct. Acesta este rezultatul la care a ajuns o echipă de cercetători suedezi. La fiecare 50 de grame de ciocolată consumate săptămînal, riscul de infarct scade cu 14%.

6. Evitații situațiile stresante.

7. Renunțați la consumul exagerat de alcool. 

8. Dozele mici de aspirină reprezintă deja o procedură standard în profilaxia infarctului. Persoanele de vîrstă mijlocie care iau cîte o aspirină în fiecare zi prezintă un risc considerabil mai scăzut de a avea un atac de cord.

9. Persoanele care se spală pe dinți de două ori pe zi prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă. 

10. Formarea cheagurilor de sînge, care pot duce la infarct sau ictus, poate fi prevenită prin consumul de ceapă şi mere. La fel de benefic se poate dovedi și ceaiul de măcieș. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: