Mica Sirenă din Copenhaga a sărbătorit vara aceasta un secol de existenţă

mica-sirena-copenhaga1_229

Mica Sirenă din Copenhaga a sărbătorit vara aceasta un secol de existenţă. Statuia confecționată din bronz a fost așezată pe 23 august 1913 pe o stâncă în golful capitalei daneze, lângă Kastellet, citadela în formă de stea din Copenhaga. Aceasta măsoară 1,25 metri în înălțime și 175 de kg, devenind de-a lungul timpului simbolul capitalei daneze. Statuia a fost un cadou oferit orașului Copenhaga de către berarul Carl Jacobsen.

Sculptorul a fost inspirat de balerina Ellen Price, care în anul 1909 a dansat ca prim-solistă în spectacolul de balet, Mica Sirena ce a fost pus în scenă la Teatrul Regal. Istoria însă spune că Ellen Price a refuzat să pozeze nud pentru sculptorul Edvard Eriksen, autorul statuii. Astfel, numai chipul sirenei a fost modelat după cel al balerinei în timp ce trupul statuii a fost modelat dupăa cel al soției sculptorului, Eline Eriksen. 

Există și un basm superb despre această sirenă scris de Hans Christian Andersen în 1837. Astfel, povestea spune că Mica Sirenă a salvat un prinț de la înec, de care s-a și îndrăgostit ulterior. Însă, pentru a se putea bucura de această dragoste, Mica Sirenă a renunțat la viața ei şi la coada de peşte, pentru a primi o pereche de picioare și a deveni o fată obișnuită. Prinţul s-a căsătorit în cele din urmă cu altcineva, iar sirena a rămas cu inima frântă, aruncându-se în mare, acolo unde și-a găsit sfârșitul. 

În 1964, capul statuii din bronz  a fost furat şi autorităţile au fost nevoite să îl înlocuiască cu un altul, furat din nou în 1998. În 1984, cineva a amputat un braț statuii și a stropit-o cu vopsea. A urmat zile și mai sumbre, Mica Sirenă a fost împinsă în mare de mai multe ori, a fost îmbrăcată cu un voal musulman, apoi cu o burka (veşmânt care acoperă tot corpul, purtat de unele femei musulmane), în 2004, pentru a protesta faţă de candidatura de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, iar, la un moment dat, i s-a aşezat un vibrator într-o mână.

Statuia a părăsit Copenhaga o singură dată, în 2010, când a fost expusă în pavilionul danez la Expoziţia Universală de la Shanghai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: