Este sau nu R. Moldova o țară săracă ?

getImage

Drumuri neasfaltate, sate lipsite de canalizări și apeduct, bătrâni care trăiesc de pe o zi pe alta, tineri lipiți de un loc de muncă, salarii mizere, familii ajunse pradă bețiilor, orfelinate pline ochi, case în care becul se-aprinde doar când se lasă seara … Să nu credeți că vorbesc despre un film de groază. Așa arată de fapt fața tristă țării noastre, pe care mulți au ajuns să o catalogheze drept cea mai săracă țară din Europa. Săraci ne văd occidentalii, săraci ne văd și vecinii, săraci ne vedem și noi, mai cu seamă cei ce am reușit să trecem de granițele țării și să ne facem un rost printre străini.  Și totuși

Este sau nu Moldova o țară săracă ? La această întrebare părerile în societate sunt împărțite. Potrivit unui sondaj pe care l-am realizat recent pe o rețea de socializare,  91% din moldoveni declară că avem o țară săracă, în timp ce doar 9% sunt de părere că doar ne plângem de sărăcie de ochii lumii, pentru că de fapt realitatea e cu totul alta.

„Moldova nu este săracă, ci moldovenii sînt fudui”, susține  Diana Vatrici.  

„Moldova este săracă spiritual”, susține Maria Ciobanu.

„Moldova nu este săracă, Moldova este în continuu furată”, susține Eduard Stelea.

„Moldova – săraca țară bogată”, spune Daniuliuc Tatiana. „Moldova nu este o țară săracă, ci o țară mândră și leneșă cu oameni mincinoși”, spune Mihail Moisei. 

În cadrul cercetării, unii participanți au ținut să accentueze că cel mai prost o duc în țară bătrânii, iar vinovați de coșmarul pe care îl trăiesc aceștia se face guvernarea. 

Sveta Țurcan: Poporul sărăcește, iar Guvernanții se îmbogățesc

Aliona Butnaru: Nu mi-e milă de Moldova, dar de sărmanii bătrînei care au rămas acolo și nu au unde pleca.  Mi-e rușine pentru conducera țării și mi-e scîrbă de guvernanții nostri care  își bat joc de bătrîni.

Nadejda Bodrug: Moldova e o țară săracă, dar bogată în hoți. Mă refer la conducerea țării.

Diana Dimidevskaia: Moldova e o țară bogată în oameni săraci.

Alți cetățeni susțin că sărăcia cu care se confruntă țara noastră este de fapt rezultatul propriilor noastre decizii și fapte. Tot atâți cetățeni se bucură că au reușit să plece din țară și să înceapă o viață nouă departe de sărăcia de acasă. 
Boronciuc Lilia: Sînt fericită că acum trăiesc în Italia și că nu mai văd sărăcia din Moldova. 
Ruslan Malanciuc: Moldova e o țară săracă și plină de oameni proști și invidioși. Cîteodată mi-e rușine să spun că-s moldovean.

Sondajul a fost realizat în perioada iunie-octombrie 2013 pe un eșantion de 13.364 de persoane. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: