Primii născuți reușesc mai bine în plan profesional

shot0167

Primii născuți (mai cu seamă dacă sunt fete) reușesc mai bine în plan profesional comparativ cu frații lor mai mici. La această concluzie au ajuns recent oamenii de știință de la Universitatea din Essex, Marea Britanie. Cercetarea constată că, primii născuţi au cu 16% mai multe şanse de a avea acces la studii superioare, iar fetele au şanse cu 4% mai mari decât băieţii de a obţine calificări profesionale mai bune. În plus, primii născuţi aveau o probabilitate cu 7% mai mare de a dori să îşi continue studiile, comparativ cu fraţii mai mici.

Exemplele relevante ar putea fi: J. K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, Hillary Clinton, fostul secretar de stat al Statelor Unite, vedeta de televiziune Oprah Winfrey şi cântăreaţa Beyoncé – toate fiind primii copii născuţi în familiile lor. Pe de altă parte, primii născuţi de sex masculin – precum Barack Obama, Bill Clinton şi George W. Bush – s-au situat pe locul al doilea în privinţa ratei de succes înregistrată mai târziu în viaţă.

Studiul scoate la iveală faptul că reușita fraților mai mari se datorează mai multor factori printre care și inteligența. Cercetarea s-a bazat pe 2 sondaje realizate pe un eșantion de 1.503 grupuri de fraţi şi 3.532 de indivizi.  Studiul a relevat faptul că o distanţă de cel puţin patru ani între fraţi ar putea îmbunătăţi realizările şcolare şi profesionale ale celor mai mici.

Peste jumătate dintre personalităţile laureate ale premiului Nobel şi dintre preşedinţii Statelor Unite au fost primii născuţi în familiile din care proveneau.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: