Policlinica de sector – o instituție-parazit în Republica Moldova

WP_20140916_003

Cu trecerea anilor mă conving tot mai mult că fiece vizită pe care o fac la medicul de familie e o pierdere aiurea de timp. De când s-au inventat polițele medicale nici medicii nu mai sunt aceeași, nici serviciile medicale oferite de ei nu se ridică la nivelul așteptărilor pacienților. În Republica Moldova, fiece cetățean e obligat să-și ia poliță de asigurare medicală, pentru care scoate anual din buzunar mai bine de 4.000 de lei, iar când ajunge cu o problemă de sănătate la medicul de familie, află că programul medicului este atât de încărcat încât programări libere sunt abia pentru a doua jumătate a lunii. Dar în tot acest timp, boala se agravează și nimănui nu îi pasă cât de prost te simți tu astăzi și dacă vei mai apuca ziua de mâine.

WP_20140916_004

Clinica Universitară de pe strada 31 august 1989 din Chișinău e una din instituțiile medicale în care mereu mă ciocnesc de această problemă. Mai nou, zilele acestea am mers acolo să fac un control la medicul ginecolog . Doamna de la registratură mă anunță că pentru această lună nu există nici o zi liberă pentru programări, dar cum aude că o să merg să caut un specialist în altă clinică, contra-cost desigur, mă anunță: Cu plată puteți merge și la ginecologul nostru, Dumneaei primește așa. 

Mare obrăznicie! Pentru pacienții asigurați medicale n-are medicul timp, dar pentru cei care sunt dispuși să scoată bani din buzunar, se găsește și timp și atenție. Mă întreb acum la ce bun ne mai folosesc polițele astea medicale, dacă cu ele nu poți ajunge la medic când acuzi o problemă de sănătatea sau pur și simplu vrei să treci un consult medical preventiv ? Și-apoi se mai întâmplă să ajungi la medic și, în loc acesta să-ți rezolve problema, te anunță că policlinica de sector nu are specialiștii de care ai tu nevoie, fie nu oferă totă gama de servicii medicale, motiv pentru care te sfătuie să mergi la o clinică privată, și să faci contra-cost  intervenții suplimentare.

Mai mare haos ca în sistemul de sănătatea din Republica Moldova n-am văzut. La noi, cetățeanul de rând ajunge să facă închisoare pentru că nu și-a procurat polița medicală, care chiar nu prea folosește la nimic, și se închid ochii la ilegalitățile comise în instituții medicale. Rușine să îi fie, domnului ministru că tolerați acest haos și că încurajați indiferența față de boală!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: