Înțărcatul – cea mai grea provocare a maternității  

Nu m-am gindit nicodata ca dezvatarea copilului de obiceiul de a consuma lapte matern poate fi atit de stresanta! Stresanta pentru ca probabil nici el nu e pregatit, chiar daca are deja 1,9 ani(virsta la care multi ma judeca ca inca il mai alaptez) nici eu nu sint pregatita si probabil nu voi fi niciodata pregatita sa il vad suferind…

Am inceput tot procesul de o saptamina. Am tot sperat ca ni se va intimpla o minune si se va autointarca, pentru ca suzeta a lasat-o singur de buna voie pe la 3 luni, iar biberonul practic l-a folosit de maxim 5 ori. Am tot sperat ca va veni ziua cind va minca si el cu pofta tot ce ii punem in farfurie, dar in zadar… Din cauza eczemei cu care am avut de-a face incepind cu luna a 3-a si pina pe la un an, practic am aminat diversificarea si el a profitat din plin de sinii materni si dragostea ce i-o ofeream. Plus la toate, dintii au inceput sa ii iasa cam tirziu- la 7 (primul dinte), iar maselele si colții abia incepind cu un an si 7 luni au inceput sa isi faca aparitia, motiv pentru care nu si-a dat interesul pentru alte bunataturi decit laptele matern.

Tinind cont de toate cele menționate mai sus, plus faptul ca obisnuieste doar sa adoarma la sân si are un somn agitat, imi dau seama ca treaba cu Înțărcatul va fi O misiune aproape imposibila pentru mine- mama miloasa si hiperprotectoare ce sint. In cele ce urmeaza vreau sa va împărtășesc si voua sfaturile si pașii ce urmeaza sa ii pun in aplicare si cu Doamne ajuta sper sa reusesc.

1. Alăptați cit mai mult timp posibil- ideal 2 ani. Pentru lapte avem timp toata viata, iar cu laptele matern nu ne mai intilnim dupa niciodata. Cind ne hotărâm sa înțărcăm copilul, il obișnuim mai intii cu laptele praf – daca copilul e sub un an- ii dam o formula de vârsta a doua, iar la copii de 2-3 ani – o formula de tip junior si abia apoi lapte pasteurizat. O optiune ar fi si laptele de orez sau de soia- pentru copii sub un an si laptele de nuci, de seminte -pentru copii peste un an.

2. Încărcarea se face treptat, fara graba, atunci cind copilul da semne ca e pregatit: suge mai putin, refuza sânul tot mai des. Incepe prin a rari sesiunile de alaptare din timpul zilei. Renunta la cite o masa de lapte pe parcursul a 3-7zile. Înlocuiește momentele de alaptare cu un joc, o poveste, un desen animat, o plimbare in parc, o gustare, orice il tine distras de la sânul tau.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: