Secretele Giocondei

În 1503, pe când Leonardo da Vinci era la Florenţa, Fravesco del Giocondo i-a comandat un portret pentru cea de-a doua soţie, Mona Lisa. Patru ani de muncă atât a dăruit din viaţa sa faimosul ilustru picturii, de care nu a vrut să se desparte nici pe patul de moarte. În 1517, la invitaţia regelui Franţei Francisc I, Leonardo s-a mutat în castelul Clou şi a adus cu el tabloul ce o înfăţişa pe Gioconda. Regele i-a propus să-i cumpere tabloul, dar artistul a refuzat. Doi ani mai târziu, cu puţin timp înainte de decesul lui Leonardo, suveranul a cumpărat, totuşi, tabloul cu 12.000 franci.

În 1625, tabloul cu chipul Mona Lisei a fost expus în castelul regal din Fontainebleau. În timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, Gioconda înfrumuseţa palatul Versailles, iar, în 1800, Napoleon I l-a dus la Tuilieries, dar după puţin timp l-a donat Louvrului. La 21 august 1911, lumea a aflat că faimoasa pictură a fost furată din salonul Carre al Louvrului. Mai mult de 2 ani şi 3 luni, Gioconda a fost căutată de mai mulţi detectivi. La 13 decembrie 1913, hoţul oferea pictura spre vânzare unui negustor contra sumei de 500.000 franci. Revenind la Luvru, Gioconda a fost pusă la adăpost de urgia bombardamentelor primului şi al doilea război. În 1957, pictura e readusă la Louvre, iar un bolnav psihic a aruncat cu o piatră în tablou.

Restaurat, în 1962, cel mai vestit tablou din lume a trecut oceanul şi a ajuns să fie expus la Galeria Naţională din Washington, fiind protejat cu o pavază de sticlă rezistentă la gloanţe. Astăzi, Gioconda îşi întâmpină admiratorii cu acelaşi zâmbet misterios, într-una din galeriile faimosului muzeu francez Louvre.

Lasă un comentariu